8 Mart

KADIN
Kimi der ki kadın
uzun kış gecelerinde yatmak içindir.
Kimi der ki kadın
yeşil bir harman yerinde
dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir.
Kimi der ki ayâlimdir,
boynumda taşıdığım vebâlimdir.
Kimi der ki hamur yoğuran.
Kimi derki çocuk doğuran.
Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek, ne ayâl ne vebâl.
O benim kollarım, bacaklarım, başımdır.
Yavrum, annem, karım, kızkardeşim,hayat arkadaşımdır.
NAZIM HİKMET

Neden 8 Mart diye düşünüp bir araştırma yaptım kendimce :) ;
Öncelikle 8 rakkamının anlamına baktım;
Çift kare ile ifade edildiği gibi, bir işi bitirmek için gereken dayanıklılık anlamına gelir, ikiye bölündüğünde, parçalar birbirine eşittir (4 ve 4). Yeniden ikiye bölündüğünde, parçaları yine eşittir (2,2,2, 2) ve bu da dört misli bir dengeyi gösterir.
Doğum sayısı olarak 8, iş demektir. Bu geniş ticarî ve endüstriyel gelişim çağında çok ilerilere gidebilen kararlı müteahhitlerin sembolüdür. Plânları uygulamaya koyup tamamlayan ve daha sonra da daha büyük şeylere yönelen kişileri sembolize eder.
Bu titreşim, talep eden ve başka insanlardan maksimum verim elde eden güçlü ve etkili bir karaktere sahip bir insanı temsil eder. İtirazlar onları durdurmaz, aksine daha fazla gayret göstermelerine sebep olur.
Bu doğum sayısına sahip insanlar, büyük askerî ve siyasî kariyere sahip olurlar, çünki iş alanında olduğu gibi bu alanda da ihtiyaç duyulan seçkin bir yetenek onlarda vardır.
Bu titreşimdeki insanlar sosyal yaşamlarındaki dostluklarını zenginlik ve başarı üzerine kurar ve bu, o insanlar için standart hâldedir. Bir şey ne kadar pahalı olursa, hayranlıkları da o kadar çok fazla olur.
Servet ve güç arayışları sırasında, rakiplerine ve kendilerine bağlı olan kişilere karşı acımasız olabilirler. Ancak, diğer yandan da kendileriyle birlikte birçok insanı yanlarına götürürler. Bu yüzden sekiz rakamındaki bir insanın iyi tarafına yapışmak çok akıllı bir davranıştır, eğer bulabilirseniz!

Sonra Mart ayına baktım;
Mart, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 3. ayı olup 31 gün sürer.

Eski Roma’da Mart ayının adı, Roma Savaş Tanrısı "Martius" idi ve bu ayın savaşa başlamak için şanslı bir zaman olduğu kabul edilirdi. Ocak ve şubat ayları, savaşmak için uygun olmadıklarından Roma takviminin ilk ayı Mart idi. Julius Caesar’ın M.Ö. 45 yılındaki takvim reformundan sonra yıl, 1 ocak’ta başlatıldı. Buna rağmen pek çok ülkede, yılın mart ayı ile başlaması geleneğine devam edildi. 1 ocak, yeni yılın ilk günü olarak Fransa’da 1564 de resmileşti. Büyük Britanya ve kolonilerinde ise 25 Mart geleneği, 1752 de Gregoryen takvimine geçene kadar sürdü.

Mart ayının adı pekçok dilde benzerdir: März (Maerz) (Almanca), Mars (Fransızca), Maris (Arapça), Marzo (İspanyolca), Marzo (İtalyanca), March (İngilzce) ve Maart (Hollandaca).

Bu ayın 21. günü Türklerde yılın ilk günü kabul edilir ve Bahar Bayramı (nevruz) olarakta kutlanır.
12 Mart Muhtırası. 1971. Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesinin, siyasal yaşama müdahale ederek anarşik durumu giderecek, 1961 Anayasası'nın öngördüğü reformları uygulayacak güçlü bir hükümetin kurulması için verdiği muhtıra.
31 Mart İsyanı. (Hicrî 30-31 Mart 1327, Milâdi 12-13 Nisan 1909). İkinci Meşrutiyet'in ilanından sonra çıkan ayaklanma.

Mart ayı özel bir ay, 8 rakamı da özel, hepsinin sonucunda kadınlar özeldir.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
ezgi dedi ki…
sevgili Fethiye Erkaş,
çok sevdiğim şiiridir büyük şairin..
ne güzel bilgiler paylaşmışsın bir dee:)
Fethiye Erkaş dedi ki…
merhaba Ezgi; ben de çok severim, her şiiri de ayrı bir anlma yüklü aslında, bu güne özel ben de paylaşmak stedim, beğendinsen ne mutlu :)
günün anlamına göre de birkaç bilgi paylaşmak istedim.
selamlar,
Fe.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Prensip sahibi olabilmek

Özgün Olmak

Etekleri Zil Çalmak