Ağustos ayında doğan bahtsız böcek

Ağustos böceği hikayesini bilir misiniz?

Daha ilkokul yıllarında bir hikaye öğretildi bize, çalışkan karınca ile tembel ağustos böceği hikayesi...
Karınca yaz sıcaklarında çalışır, ağustos böceği ise elinde gitarı ile şarkı söyler. Yani bir anlamda ense yapar.
Sonra kış mevsimi gelir ve yaz döneminde çalışmayan ağustos böceği açıkta kalırdı.

Halbuki hikayenin gerçeği bu değil, doğa başka şekilde sunuyor bu hikayeyi bize. Çünkü Ağustos böceği adından da anlaşılacağı üzere sadece bir ay yaşar. Ancak bu gerçeğin uzun bir geçmişi de var. Yaklaşık 17 yıllık bir bekleme süresi bu...

Ağustos böceği yaşama merhaba demek için tam 17 yıl bekler. Toprağın altında bir lavrada, dünya yüzünü sadece 1 ay görmek içindir bu bekleyişi.
Adı, yaşam şekli , buna bağlı olan mutluluğu, topu topu 1 aydan ibaret... Eğer dünyaya erkek olarak geldiyse, ağustos böceğinin işi çok daha zordur. Yaşaması gerekli bu bir aylık ömürde, şarkı söyleyerek etkilemesi gereken, kendine eş olarak seçeceği dişi ağustos böceğine kendini beğendirmelidir.

Düşünsenize toprağın altında geçen uzun bir 17 yıl, yaşanması garanti olmayan topu topu sadece bir aylık sürede şansın varsa seni beğenecekler, aşık olacaksın ve bir ilişki yaşayacaksın.

Ya olmazsa; ya güzel şarkı söylemezsen? Ya seni dişi bir ağustos böceği beğenmez ise?
İnanılası gibi değil, doğanın kabul edilmesi çok ilginç kuralları var(!)

Her yaz tatilinde dur duraksız öten bu böceklere artık çok daha anlayışlı davranacağım. "Söyle şarkını erkek ağustos böceğim(!)" "zaman kısa, bulamazsan, yazık olacak(!)"

Şimdi anlam veriyorum şu okulda öğretilen hikayede ağustos böceğinin neden sürekli şarkı söyleyip, yan gelip yattığını...
O zaman şarkı söylemek lazım(!)

Yorumlar

citlembik dedi ki…
Gerçekten hem ilginç hemde etkileyici bir gerçek. Sanırım bu güzel anlatımlı yazıdan sonra ağustos böceklerine benimde bakış açım değişecek.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Etekleri Zil Çalmak

Prensip sahibi olabilmek