Köprüden önce son çıkış!


Köprüden önce son çıkış;
Ne zaman bu cümleyi okusam, biran irkilir, sonra da telaş duygusu ile karşı karşıya kalıyorum... Doğru yolda olduğumdan emin olsam bile, bu cümleyi okuduktan sonra ikilem içerisine düşmemek mümkün olmuyor.
İlk aklıma düşen; seçeneğim doğru olsa bile, tekrar üzerinde düşünmek...

Örneğin; aracın ile köprüye yaklaşmaktasın, nereye gideceğini biliyorsun ve o an sorun yok.
Aslında ne kadar kendinden emin olsan da, karşına çıkan beklenmedik olaylar sana bu ikilemi yaşatabilir. Bu da senin bu durumda neye sahip olduğunla alakalı... Ya da bu duruma ne kadar hakim olup, ne kadar istekli olduğunu gösterir... Çünkü sahip olduğun şeyin her zaman bir riskinin olduğunun farkında değilsindir. Durup düşündüğünde ancak fark edersin, farklı bir seçenekde ödeyeceğin bir bedel olduğunu fark edersin...

İktisat da hep marjinal açıklamalar vardır. Belki de "marjinal ikame oranı" bu konuyu en kolayından açıklar bize; kişi X ve Y gibi iki farklı duygu yaşasın, farklı bileşimlerini görsün, Y duygusunda yaşadığı tatmin seviyesini sürekli kılmak isteyip, ancak X duygusundan bir birim daha fazla mutluluk talep etsin ve bu durumda Y duygusundan bir birim mutluluktan vazgeçsin, bu iki duygunun toplamı da bünyesinin kaldıracağı toplam duygu yüküne eşit olsun. Marjinal ikame oranı, kişinin kayıtsızlık eğrisinin eğimine de eşitt olsun.

Bilimsel terimlerin dışında gerçek yaşamdan bu olaya bakarsak; bekarlığa veda, evliliğe merhaba ile daha anlaşılır olur...
Her ne kadar kişinin statüsü evlendiğinde değişmiş olsa da, kişi aynı kalmalı, yani bir ömür sürmesi istenilen evlilik olgusunun, bekarlığın yerine ikame etmesi ile ortaya çıkacak toplam faydanın eşit mutlulukta olması gibi.

Kayıtsızlık eğrisinin eğimine eşit olmak...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Etekleri Zil Çalmak

Prensip sahibi olabilmek